Woda
Osmosa
Filtry Kuchenne» 
Filtry Narurowe» 
Odżelaziacze» 
Zmiękczacze (Wymienniki Jonitowe) 
Butle Strukturalne
Głowice Fleck 
Złoża Filtrujšce 
Lampy UV 
O Firmie Technologie Produkty Zamówienia Mapa
 

Odwrócona osmoza


Najlepszą i najbardziej skuteczna metodą uzdatniania wody pitnej w warunkach domowych jest technologia zwana odwróconą osmoza (czasem używany jest również angielski skrót: RO). Odwrócona osmoza polega na separacji cząsteczek wody od innych rozpuszczonych w niej związków za pomocą membrany półprzepuszczalnej - jest to proces odwrotny do naturalnego procesu osmozy zachodzącego we wszystkich żywych komórkach. Zanieczyszczona woda surowa wtłaczana jest pod ciśnieniem na powierzchnię membrany półprzepuszczalnej, gdzie cząsteczki wody przechodzą przez mikroskopijne pory membrany, a rozpuszczone w wodzie zanieczyszczenia zostają odrzucone do odpływu. W ten sposób usuwane jest ok. 96-99% rozpuszczonych w wodzie zanieczyszczeń, bez użycia chemikaliów i prądu elektrycznego. Żadna inna technologia nie jest w stanie w tak prosty sposób osiągnąć tak znakomitego rezultatu. Gdy odwróconą osmozę połączymy w system z filtrami wstępnymi oraz węglem aktywowanym to otrzymamy krystalicznie czystą, bezwonną i neutralną wodę do picia i gotowania, która również umożliwi nam przygotowanie kawy i herbaty o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

ZASTOSOWANIA

Woda uzdatniona metodą odwróconej osmozy ma wiele praktycznych zastosowań w codziennym życiu, oto niektóre z nich:

  • do picia i gotowania dla Ciebie i Twojej rodziny
  • do kostkarek do lodu, ekspresów do kawy i herbaty.
  • podlewanie roślin
  • mycie i płukanie twarzy wodą produkowaną przez systemy RO zapobiega podrażnieniom skóry oraz wysuszaniu cery
  • w żelazkach parowych
  • w akumulatorach i chłodnicach samochodowych

Porównanie wielkości niektórych zanieczyszczeń do porów membrany TFC







Najmniejsze bakterie - 0,2 mikrona






Najmniejsze wirusy - 0,02 mikrona


Pory membrany półprzepuszczalnej typu TFC - 0,0005 mikrona